Приключи реконструкцията на главния водопровод за бургаския кв. „Сарафово“. Обектът  е част от първа фаза на „Интегриран воден проект за област Бургас“, финансиран от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“.

На официалната церемония по повод приключване на обекта присъстваха изпълнителният директор на ВиК-Бургас – Цветан Мирчев, зам. областния управител на Бургас Владимир Крумов и представители на дружеството изпълнител на дейностите – „ВДХ“ АД.

С реконструкцията на 4,4 км от главния водопровод за населението и туристите на „Сарафово“ вече е осигурено подобрено качеството на питейната вода, с което са постигнати основните цели, поставени в Рамковата директива за водите (РДВ) и Директива 98/83/ЕО относно качеството на водите, предназначени за консумация. Реконструкцията на най-компрометираната част от водопровода е пряко свързана с намаляване на загубите на питейна вода, подобряване на услугата по водоснабдяване и хигиенно-здравните условия.

Дейностите по водопровода започнаха през юли 2023 година. Обектът беше въведен в експлоатация през април тази година с разрешение за ползване. 

Договорът е на стойност 5 253 889,30 лева без ДДС.